postheadericon Dressing z octem balsamicznym, winnym, jabłkowym

Ocet balsamiczny to jeden z bardziej popularnych dodatków stosowanych w kuchni włoskiej. Jego wyjątkowe pochodzenie sprawia, że jest on cennym i smacznym składnikiem wielu różnych potraw. Powstaje z zagęszczonego miąższem owocowym soku winogronowego, który najpierw musi odpowiednio długo być poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

W ten sposób otrzymuje się ocet o ciemnym brunatnym zabarwieniu. Dodawany jest do marynat, surówek, sosów, sałat, a nawet do owoców i deserów. Jego zastosowanie jest dosyć szerokie z uwagi na walory smakowe. Dodatkowo smak octu balsamicznego będzie zależał od szczepu winogron, z jakiego powstał. Nie ma to aż tak dużego znaczenia przy wyborze tego składnika do sosu sałatkowego. Jednakże znawcy i wielcy smakosze kuchni włoskiej mają swoje konkretne typy.

Jeśli taki dressing nam posmakuje także warto wybierać swój ulubiony a przede wszystkim dobrej jakości ocet balsamiczny. Sosy z jego użyciem wykonane, poleca się do sałatek z serami, szczególnie włoskiego pochodzenia, ale również pleśniowymi oraz zawierających mięsne dodatki. Jedną z bardziej typowych propozycji serwowanych z sosem na bazie octu balsamicznego jest sałatka caprese. Jej widok jest znany każdemu, kto choć trochę interesuje się włoskimi smakołykami. Składa się z pomidorów i plastrów mozarelli ułożonych na półmisku na przemian i doprawionych sosem. A składnikami do jego wykonania będą:

  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • sól, pieprz i bazylia świeża lub z torebki

Wszystkie składniki należy dobrze połączyć. Jednostajną konsystencję można uzyskać używając shakera do sosów. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną sałatkę i dekorujemy świeżą bazylią. Wskazane jest nawet użycie dużych liści i bogate przyozdobienie nimi dania. Tak przyrządzony sos balsamico jest dodatkiem na porządku dziennym we włoskiej kuchni podobnie jak nasze polskie sosy do surówek z białej kapusty.
Ciekawe efekty smakowe uzyskuje się także wykorzystując do tworzenia dressingów sałatkowych ocet jabłkowy. W taki sposób przyrządzać można nie tylko popularny sos winegret, ale między innymi bazyliowy sos do sałatki z kapusty pekińskiej.
Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz
  • czubata łyżeczka suszonej bazylii, można także użyć świeżej

Składniki mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy bazylię.