postheadericon Musztardowy z majonezem lub miodem

Szybki dressing to opcja zawsze pożądana. Takie przepisy warto mieć pod ręką a nawet w pamięci. Skorzystamy z nich, kiedy zajdzie potrzeba przygotowania lekkiej sałatki na niezaplanowane spotkanie lub podania surówki do obiadu. Nawet jest wskazane by każda pani domu znała kilka receptur na smakowite i delikatne sosy, nadające się do wielu różnych potraw. Tak jak nierozłączne są frytki i keczup, tak do wielu świeżych sałatek pasują sosy na bazie majonezu. Choć wiele osób pomstuje nad nim, że jest zbyt tłusty, kaloryczny, bez wartości odżywczych i ogólnie niezdrowy, można go sprytnie wykorzystać. Jak to zrobić? Jeśli zjemy w jednej porcji sałatki odrobinę majonezu, z pewnością on nam nie zaszkodzi. Najlepiej, więc łączyć go z jogurtem naturalnym zwykłym lub greckim, albo też musztardą.

Sos musztardowy z majonezem:

  • 5 łyżek musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,
  • odrobina cukru lub łyżeczka miodu

Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Jeśli całość będzie zbyt gęsta można rozcieńczyć odrobiną oliwy z oliwek, co dodatkowo zmieni smak sosu. Podaje się go z połówkami jaj na twardo w formie przekąski, jak też w postaci dodatku do mięs gotowanych na parze i z grilla.
Przedstawiony sposób na wykonanie sosu musztardowego to wersja podstawowa dla niewymagających. Tym, którzy wolą bardziej urozmaicony dressing na bazie musztardy można polecić przepis bardzo dobrze harmonizujący smakowo z sałatą lodową i dodatkami warzywnymi, jakie zwykle się z nią serwuje.

Sos musztardowo- miodowy

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty w połówki malej cytryny
  • 3 łyżeczki słodkiej musztardy
  • 2 łyżeczki wybranego naturalnego miodu

Proporcje jak w każdym sosie można zmienić, jeśli uznamy, ze jest zbyt słodki. Jego przygotowanie polega na idealnym połączeniu się składników, dlatego tak jak w przypadku sosu winegret, można użyć do tego małego zakręcanego słoiczka. Gładką konsystencję uzyskamy także poprzez użycie miksera lub specjalnego shakera do sosów i ziół.
Inna propozycja, z zastosowaniem musztardy z ziarenkami bardzo dobrze podkreśli smak grillowanej ryby.
Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • sól morska i pieprz do smaku

Mieszamy jogurt z musztardą, następnie dodając miód i przyprawy na koniec. Pyszny, lekko ostry sosik, może służyć także jako dodatek do grillowanych kiełbasek


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17188 bytes written, possibly out of free disk space in /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 353

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/musztardowy-z-majonezem-lub-miodem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:358 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html ...', 9) #1 /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-includes/functions.php(3598): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-includes/plugin.php(524): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-includes/load.php(671): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_hook() #6 {main} thrown in /home/zjr/public_html/xhb.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 358