postheadericon Musztardowy z majonezem lub miodem

Szybki dressing to opcja zawsze pożądana. Takie przepisy warto mieć pod ręką a nawet w pamięci. Skorzystamy z nich, kiedy zajdzie potrzeba przygotowania lekkiej sałatki na niezaplanowane spotkanie lub podania surówki do obiadu. Nawet jest wskazane by każda pani domu znała kilka receptur na smakowite i delikatne sosy, nadające się do wielu różnych potraw. Tak jak nierozłączne są frytki i keczup, tak do wielu świeżych sałatek pasują sosy na bazie majonezu. Choć wiele osób pomstuje nad nim, że jest zbyt tłusty, kaloryczny, bez wartości odżywczych i ogólnie niezdrowy, można go sprytnie wykorzystać. Jak to zrobić? Jeśli zjemy w jednej porcji sałatki odrobinę majonezu, z pewnością on nam nie zaszkodzi. Najlepiej, więc łączyć go z jogurtem naturalnym zwykłym lub greckim, albo też musztardą.

Sos musztardowy z majonezem:

  • 5 łyżek musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,
  • odrobina cukru lub łyżeczka miodu

Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Jeśli całość będzie zbyt gęsta można rozcieńczyć odrobiną oliwy z oliwek, co dodatkowo zmieni smak sosu. Podaje się go z połówkami jaj na twardo w formie przekąski, jak też w postaci dodatku do mięs gotowanych na parze i z grilla.
Przedstawiony sposób na wykonanie sosu musztardowego to wersja podstawowa dla niewymagających. Tym, którzy wolą bardziej urozmaicony dressing na bazie musztardy można polecić przepis bardzo dobrze harmonizujący smakowo z sałatą lodową i dodatkami warzywnymi, jakie zwykle się z nią serwuje.

Sos musztardowo- miodowy

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty w połówki malej cytryny
  • 3 łyżeczki słodkiej musztardy
  • 2 łyżeczki wybranego naturalnego miodu

Proporcje jak w każdym sosie można zmienić, jeśli uznamy, ze jest zbyt słodki. Jego przygotowanie polega na idealnym połączeniu się składników, dlatego tak jak w przypadku sosu winegret, można użyć do tego małego zakręcanego słoiczka. Gładką konsystencję uzyskamy także poprzez użycie miksera lub specjalnego shakera do sosów i ziół.
Inna propozycja, z zastosowaniem musztardy z ziarenkami bardzo dobrze podkreśli smak grillowanej ryby.
Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • sól morska i pieprz do smaku

Mieszamy jogurt z musztardą, następnie dodając miód i przyprawy na koniec. Pyszny, lekko ostry sosik, może służyć także jako dodatek do grillowanych kiełbasek